u bent hier > actueel > expositie

basket

Expositie

Italiaanse muren in Antwerpen 

Murenfluisteraar, stadsflaneur, graffitifotograaf… Het zijn drie typeringen waarmee Joris Wouters omschreven werd door enkele bezoekers en journalisten tijdens de tentoonstelling 'De muren spreken', die in 2015 en 2016 plaatsvond in Antwerpen, Brussel, Rome, Lucca en Alden Biesen. Met deze tentoonstelling '3x10 Italiaanse muren' gaat de murenfluisteraar, vertaler en fotograaf nog een stapje verder. 

'De muren spreken - I muri parlano - Walls talk' is een project van Joris Wouters, in samenwerking met Joke van den Brandt, voorzitter van Kalligrafia vzw, en Emiliano Manzillo, voorzitter van Dante Alighieri Anversa. Bij dit internationale project hoort ook een drietalig boek met 55 korte teksten en 55 kalligraffiti, uitgevoerd door 55 kalligrafen uit 13 landen op 55 Italiaanse muren.

Vanwaar die fascinatie voor Italiaanse muren?

J. Wouters: "Italiaanse muren zijn geen gewone muren. Ik heb er in de loop der jaren vele honderden gefotografeerd, al flanerend door allerlei Italiaanse steden, van Venetië tot Palermo. Vaak dragen ze de sporen van de zon, de regen en de wind. Ze zijn getekend door de tijd. Ze hebben de meest wonderlijke littekens, rimpels, vlekken, barsten en scheuren… Soms zijn ze naakt, soms zijn ze bewerkt met graffiti en soms zijn ze aangepakt door echte street artists, vaak in een stijl die je in andere landen niet ziet."

Waarin verschilt '3x10 Italiaanse muren' nu precies van 'De muren spreken'?

J. Wouters: "Bij 'De muren spreken' gaat het om in totaal 55 kalligraffiti die werden aangebracht op foto's van Italiaanse muren, op basis van 55 Italiaanse woorden die ik heb gekregen van 55 Italië-specialisten uit verschillende landen: kunstenaars, professoren, schrijvers, dichters, vertalers, journalisten… De tentoonstelling '3x10 Italiaanse muren' biedt een andere invalshoek. Hier worden drie reeksen van tien muren getoond. Er zijn niet alleen 10 kalligraffitimuren te zien, maar ook 10 muren zonder graffiti en 10 muren met graffiti en street art. Op die manier laat ik de mensen in zekere zin achter de schermen kijken. Zo wordt duidelijk dat niet alleen de muren met kalligraffiti, maar ook veel Italiaanse muren met en zonder graffiti - muren waar de doorsnee Italië-reiziger vaak geen oog voor heeft - heel wat te vertellen hebben."

Wil jij ook exposeren? Stuur dan een digitale foto van je werk met wat uitleg over je zelf en vooral je werk naar Karin. Zij zal daarna contact met je opnemen.